Activiteiten

koetsiershuisInmiddels heeft de Stichting een verzameling oude gebruiksvoorwerpen en textiel in beheer. Deze verzameling breidt zich nog steeds uit. Na enkele jaren gebruik te hebben gemaakt van ruimte in Huis Brakel beschikt de werkgroep sinds de zomer van 2004 over het voormalige Koetsiershuis naast Huis Brakel. Als laatste woonde hier het beheerders-echtpaar van Huis Brakel, Jaap en Nel Groot. Op dinsdag 7 september 2004 opende burgemeester Van de Bosch het Koetsiershuis. In het Koetsiershuis is ruimte om bezoekers te ontvangen. Men kan daar de fotoverzameling bekijken. Wekelijks worden foto's aangeboden door bewoners uit de vier dorpen. De foto's worden gedigitaliseerd en een afdruk komt dan in de fotoverzameling. De Stichting beheert ook een bibliotheek. Alles wat uitgegeven wordt en betrekking heeft op de Bommelerwaard wordt door de Stichting verzameld. De bibliotheek bevindt zich op de begane grond. De voorkamer is ingericht als "stijlkamer" met zoveel mogelijk spulletjes van halverwege de vorige eeuw. Op de eerste verdieping is een textielkamer ingericht waar men de verzameling oude kleding kan bewonderen. Op deze verdieping is ook de verzameling oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen ondergebracht en is de werkkamer voor de werkgroepleden. Hier worden ook de archiefstukken bewaard. Waardevolle stukken die de Stichting in bezit krijgt, worden overgedragen aan het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.

 

werkgroepleden In 2004 Ging ook de website van de Vier Heerlijkheden "de lucht" in. Het ontwerp is van Florine de With, als stageopdracht voor haar studie bij de HKU. De vernieuwde website heeft Lucinde van Ballegooijen opgezet.

De tentoonstellingen die de Stichting organiseert trekt altijd veel belangstelling. In de vier dorpen Brakel Aalst Poederoijen en Zuilichem zijn al diverse tentoonstellingen gehouden. Ter gelegenheid van een tentoonstelling wordt dan een boekje uitgegeven met historische informatie over het dorp.

Geregeld wordt een beroep gedaan op de Stichting om hun fotoverzameling in te mogen zien. Enkele werkgroepleden gaan dan met de verzameling naar bijvoorbeeld een bejaardenvereniging of vrouwenvereniging waar dan de fotomappen ingezien kunnen worden.