---

---
A+ A A-

Open Monumentendag

omd2022Elke tweede zaterdag van september is de landelijke Open Monumentendag. Vanuit de Stichting De Vier Heerlijkheden zit een vertegenwoordiger in de open monumentencommissie van de gemeente Zaltbommel. Deze commissie organiseert jaarlijks naar aanleiding van het landelijk thema de open monumentendag in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel.

Dit jaar, op zaterdag 10 september 2022 is het Koetsiershuis in Brakel open voor publiek. Hier kunt u de plannen bekijken van de verbouwing van Huis Brakel, welke in het najaar aanvangt. Er komt een nieuwe ingang. Aan de hand van een fraaie animatie krijgt u een indruk van de nieuwe entree.

In de kerk van Brakel op het marktplein is een videopresentatie van 15 minuten te bekijken over de bijzondere glas-in-loodramen in het koor.

Het Spijker is ook open. De eigenaars van dit historische pand laten u graag de onlangs geplaatste glas-in-loodramen op de eerste verdieping zien. Het verhaal erachter wordt door gidsen uitgelgd.

Ook de watermolen en de korenmolen in Zuilichem zijn dan opengesteld.

 

 In 2002 was op open monumentendag een bescheiden tentoonstelling in het dorpshuis Den Ham in Zuilichem ingericht.

Het jaar 2003 was het jaar van de boerderij. De boerderij aan de Flegelstraat was die dag opengesteld voor publiek.  daar werd het eerste exemplaar van het boek over de boerderij uitgereikt aan burgemeester Pereboom. Frank Ruiter schreef dit boek samen met Viola van Vossen getiteld: Huijs en Hof aan de Flegelstraat. Ook de boerderij van de familie Van den Boogerd aan de Meidijk in Zuilichem en van Jan Willem Brienen aan de Maasdijk in Poederoijen.

In het jaar 2005 waren de meeste kerken in de Bommelerwaard open. Er is toen een fraai fotoboekje uitgegegeven door de open monumentencommissie met afbeeldingen van alle kerken in de Bommelerwaard. het eerste exemplaar van dit boekje werd toen uitgereikt in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Het jaar 2006 stond in het teken van de veerhuizen. in het Veerhuis in Brakel is door de Vier Heerlijkheden een tentoonstelling ingericht.  

Op zaterdag 14 september 2013 was er in de kantine van Camping De Rietschoof in Aalst een tentoonstelling ingericht onder de titel "steenrijk". De steenfabriekeigenaar Peter van Driel had o.a. als hobby het fokken van Engelse volbloedpaarden. Hij bouwde bij zijn bungalow op het terrein van de steenfabriek ook de stallen voor de stoeterij. Op de tentoonstelling kon materiaal uit die tijd bekeken worden. Tegelijk kon iedereen  zien dat de gebouwen van de stoeterij, rondom het plein bij de kantine van de camping, bewaard zijn gebleven. De tentoonstelling werd zeer goed bezocht.

Het thema van de open monumentendag 2014 was vervoer.

 

batterij

Tijdens de open monumentendag in 2021 was in Brakel het koetsiershuis open. Het Spijker was alleen vanaf de tuin binnen het hek te bekijken, er kwam veel publiek op af. (foto Ton Smits)  De boerderij aan de Flegelstraat 1 was ook opengesteld. De korenmolen ontving ook weer gasten.

Adri Timmerman maakte een filmpje  van deze dag.

Informatie over de landelijke OMD valt te lezen op de website van de open monumentendag

 

 

 

 

 

 

Steenrijk 2013

Open Monumentendag 2003

 

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.