De nummers voor de tekst verwijzen naar de foto's onderin het artikel.

02  Jan Bok had aan de Maasdijk, waar de Dorpsweg uitkomt een benzinepomp van de Shell tot 1977, later werd de pomp vervangen door een wat modernere, want ook toen gingen ze met de tijd mee.

03  Arie en Dirk Bok met een Ford uit 1923. Zij verzorgden het melktransport, vervoer van groenten en fruit naar de veiling in Zaltbommel en naar de aardappelveiling in Zuilichem en Brakel. Hier zien we duidelijk het klinkerpad, wat als bescherming diende, tegen het uithollen van de dijk door de paarden.

04  Op de tentoonstelling 'Woest volk van Poederetta', in 1997 werd een wiel van de Ford van de vorige dia tentoongesteld. Hij werd ooit opgebaggerd en zodoende bewaard voor het nageslacht. Op het houten bord zien we de initialen van de Poederoijse bakker: Hugo Thomas van der Velden, ooit zat het bord op de achterkant van een wagen. Erboven hangt nog een ouderwetse slagroomspuit.

05  De Oldsmobiel van Jan Bok, telefoonnummer 4, hier met wijnvaten die vanaf Gorinchem naar Oosterhout vervoerd werden.

06  Deze boerderij is in de Tweede Wereloorlog door een V1 verwoest. Hier woonden Gerrit van Giessen en Jaan Hasselman. Vroeger was dit een kruidenierswinkel van Hannes van Lijse.

07  Het postkantoor, Jo van Ooijen staat bij het hek, op het bord staat: station voor den postdienst. Daarnaast de smederij van Piet van Wijk, hij was sinds 1917 de "neije smid", zo werd hij tot 1958 genoemd.

08  Naast Van Wijk woonde de vroegere smid Adriaan van Zee. Naar de zoon van deze smid, die in de oorlog gefusilleerd werd, is de A. van Zeestraat genoemd.

09  Adriaan van Zee rekende voor een nieuwe gavel met steel op de nota in 1953 vier gulden precies.

010  Hugo Thomas van der Velden had een bakkerij op Maasdijk 17. Hij kwam uit Haaften en kocht de bakkerij van Dirk van Dulst. Zoon Piet was de opvolger van Hugo Thomas, diens zoon Hugo moest vanwege zijn ziekte stoppen.

011  De huidige situatie, de winkel en bakkerij op Maasdijk 17 is verbouwd tot woonhuis.

012  Drie generaties lang bakte de familie Van der Velden brood in Poederoijen. Hugo Thomas, Piet en wederom een Hugo Thomas.

013  Hier een nieuwe kar voor de Bakker, toen zoon Piet van der Velden, op de bok dochters Trijntje en Truus. De kar werd eerst gebruikt voor vervoer van schoenen.

014  Piet van der Velden was een paardenliefhebber, de schuur naast het huis, Maasdijk 17a was paardenstal later is hier een etalageruit in geplaatst, magazijn voor de levensmiddelen van de bakker.

015  Dezelfde schuur, nu met etalageruit, rond 1977 genomen. In deze tijd ontstond er landelijk in de supermarktwereld een grote prijzenoorlog, door de goekope ingerichte dinscountwinkels trokken veel consumenten naar zaken zoals Cash en Carry. Ook de kruideniers moesten toen mede vanwege de oliecrisis met de prijs omlaag.

016  Een aardige familiefoto van de familie Van der Velden, met ook nog telgen uit de familie van Wijk.

017  De bakkerswagen. Alle auto's in Gelderland begonnen met de letter M.

018  Ook de familie Van der velden ging met de tijd mee en kochten een nieuwere auto.

019  Jaap van der Velden bij weer een ander model, nu een Opel.

020  De oude Hugo Thomas van der Velden komt net terug van een borrel in het café aan den Bol. Hij loopt hier ter hoogte van de oude pastorie waar de familie Smokers na het vertrek van de laatste predikant in 1956 een manufacturierenzaak begon. Er was hier ook een postkantoor gevestigd, Momenteel is het bedrijf van Zorn hier gevestigd.

021  Aan de Bol, Hier bij het veerhuis van Dries van Dalen, ook een café, vanaf 1936 kon je hier bellen, via het hulppostkantoor in Zuilichem, hier verbond Hendrik Kanselaar de mensen door. Ernaast woonde de metselaar Chris van de Werken.

022 De aanlegsteiger, waar vanaf vele vrachten met de Bossche boot vervoerd werden, in de oorlog werd de steiger opgeblazen.

023  Dezelfde plek in 2002, nu de loswal van Schreuders uit Brakel.

024  De weegbrug rond 1934 met het café van Arie van de Werken. Arie was getrouwd met Gerritje van Giessen. Zij hadden en zoon die graag wilde leren maar niet de kans kreeg. Moeder zei dan: vat maar een prekenboek.

025  Een met de hand geschreven rekening voor het wegen op de weegbrug in 1958, G. Kolbach betaalde 9 gulden en 77 cent aan Annie Brienen.

026  De geitenkeuring rond 1920. Door de weeks liep men met de bok door het dorp al roepend: "geitebokken". Een inwoner uit Poederoijen vertelde: als de geit op zondag rits was had vader een slechte dag.

027  Noodgeld uit de Tweede Wereldoorlog. Ook in andere dorpen was dit soort geld in omloop. In het Stadskasteel zijn verschillende exemplaren originele geld te bekijken.

028  Henk van de Wetering had telefoonnummer 2. Zijn zoon Aart had ook transport, nu is Joop van de Wetering in Brakel bekend vanwege het veetransport.

029  Het bedrijf van Henk van de Wetering werd gevestigd op de Burgemeester Posweg nummer 1.

030  Voor het transport van een zeug naar Den Bosch rekende hij 5 gulden, een koe omruilen kon voor hetzelfde bedrag.

031  Naast van de Wetering transport zat Jan van de Werken, hij was metselaar aannemer. Op de nota staat een metselklus vermeld, 1 kuub grind en zand voor 8,50, 3 zakken cement voor 12 gulden en 4 uur arbeid voor 8,-- .Voor de zegel betaalde men 15 cent. M. van Giessen kreeg een rekening in 1955 voor een totaal bedrag van ƒ28, 65.

032  Jan van der Ven, de vader van Gerrit, met de kolenwagen met Marie en Joop de Gier op de Bok, voor het huis van Gerrit Posje.

033  De brandstoffenhandel en loonbedrijf van J.G.N. van der Ven was gevestigd aan de Maasdijk nummer 20.

034   Nadat het kasteel van Poederoijen in de Franse tijd vernietigd was, verrees een flink huis langs de Maas. In 1840 kocht Daniel Viruly de Heerlijkheid Poederoijen van de heer Rom voor 100.000 gulden met de daarbij behorende moutwijn aardappel branderij. Al in 1829 had Peter Cornelis Oliviers dit bedrijf opgericht. In de beginjaren moest na een explosie van een ketel alles weer opgebouwd worden. Het bedrijf werd uitgebreid met een azijnmakerij en aardappelmeel- en stijfselfabriek. Rond 1839 was het een van de grootste stokerijen in het land Lang heeft deze vorm van bedrijvigheid in Poederoijen niet bestaan, al in 1853 werd het bedrijf gesloten en stonden 45 man personeel op straat. In ieder geval heeft het huis bij de watersnood in 1863 als opvangcentrum gediend en is tijdens de brand van 1897 verwoest.

035  De cooperatieve vereniging tot exploitatie van landbouwwerktuigen en machines "De Samenwerking" G.A. (gemeenschappelijke aansprekelijkheid) te Poederoijen berekende op een nota voor het gebruik van de machines een bedrag aan de kerk, de kunstmeststrooier was in 1955 10 en een half uur in gebruik geweest, voor een bedrag van 7 gulden 90. Bij dezelfde nota zat in het archief van de Vier Heerlijkheden een briefje met daarop het zaailoon van M. van Giessen voor 8 en een halve gulden.

036  Het schrijven van een nota gebeurde vroeger duidelijk op een andere manier. Hier werd een nota voor Arie van Wijk geschreven, voor een bedrag van ƒ841,26.

037  Ook de Rabobank had in het dorp een bijkantoor. Het is inmiddels verbouwd tot woonhuis.

038  In dit pand woonde vroeger de familie Hasselman. De eerste vrachtwagen van Dirk Bok werden hier gestald. later had Van de ven hier een autogarage, momenteel is het winkel.

039  Je kunt er van alles kopen, speelgoed, huishoudelijke artikelen en levensmiddelen. Aan de kassa zit Willie den Tek – Lobregt.

040  Niet alle bedrijven kunnen we noemen, we missen foto's van o.a. de melkzaak van Van Rijswijk, de aardappelhandelaren, Van Veen en Van Zanten, maar hier nog wel een rekening van de fietsenmaker Daan Mansvelder, adres Nieuwendijk 5.

041  Dat er ook weer nieuwe winkels komen is duidelijk, Hier staat Jenny Grandia in haar groentezaak aan de Juliana van Stolbergstraat in december 2001 om te prijzen, van guldens naar Euro.

042  Aan de Maasdijk is een antiekzaak gevestigd en er is inmiddels ook een winkel van de familie Bakker in de Egter van Wissekerkeweg, je kunt zelfs elders in het dorp terecht voor tweedehands kleding.

043  De friettent van Piet van Bommel, Piet had behalve op de hoek Burgemeester Posweg, Maarten van Rossumweg ook in Brakel verschillende verkooppunten. Roberti was in deze handel zijn voorganger.

044  Aan de Poederoijense hoek was in het huis links een winkeltje van Ertje van den Anker. Ook hier werden kruideniersproducten verkocht zoals koffie van het merk Drie Mollen. Gerrit ging ook met olie langs de deur.

045  Op de tentoonstelling in 1997 was de oliekar van Gerrit van den Anker tentoongesteld.

046  Op dezelfde tentoonstelling stond een olievat van Thijs de schipper, jarenlang woonde hij op zijn boot aan de Poederoijense Bol.