ONTHULLING MONUMENT STEENOVENVOLK IN AALST
Vrijdagmiddag 20 augustus 1999 is onder grote belangstelling in Aalst het monument voor het steenovenvolk officieel overgedragen aan de bevolking van Aalst. De kunstenaar Ton Koops vertelde dat hij getracht heeft het leven rond 1900 na te bootsen, een zware tijd voor de fabrieksarbeiders. Hij bedankte onder andere oud-burgemeester Harrewijn en Hannie van Wijk, de initiatiefneemster. Ook zijn eigen vrouw bedankte hij voor de kritische ondersteuning. Burgemeester Peereboom vertelde dat het gemeentebestuur heeft ingezien dat het belangrijk is stil te staan bij het belang van de steenfabrieken voor Aalst. Het is goed dat de herinneringen bewaard blijven. Wij hebben in deze tijd geen idee van de zwaarte van het werk toen. Ze hoopt dat wat de mensen deden, ook op waarde geschat wordt. Burgemeester Peereboom heeft Aalst als een bijzonder dorp leren kennen, mooie arbeiderswoningen die zorgvuldig bewaard gebleven zijn, mensen die weten wat hard werken is, en trots zijn op hun verleden.
Dit is in dit beeld waar te nemen. De kunstenaar heeft het op zijn wijze, op een moderne manier gemaakt, maar toch zo dat de mensen er verhalen in zien over de steenfabrieken. De heer Barendrecht, directeur van de huidige steenfabriek De Hoop in Nederhemert, werd door burgemeester Peereboom bedankt voor zijn aandeel in het tot stand brengen van het geheel. Door het overhandigen van een plaquette aan Hannie van Wijk werd het monument symbolisch overgedragen aan de bevolking. Op de plaquette, die nog aan het monument toegevoegd wordt, staat te lezen:
"Steenovenvolk". Dit monument herinnert aan de periode waarin vele inwoners, mannen, vrouwen en kinderen uit Aalst onder zware werk- en leefomstandigheden werkzaam waren in de baksteenindustrie begin deze eeuw. Augustus 1999. Ontwerp Ton Koops."
Na een laatste woord van Hannie van Wijk werden de genodigden in Het Gement ontvangen. Daar had de historische werkgroep "Stichting De Vier Heerlijkheden" een tentoonstelling ingericht met behulp van foto's en enkele gebruiksvoorwerpen die een beeld gaven van de tijd op de steenfabrieken De Rijswaard en De Rietschoof.