De Heerlijkheid Brakel, over Heren van Stand en gewone Brakelse mensen, dit was de titel van de tentoonstelling in Huis Brakel. De historische werkgroep Stichting de Vier Heerlijkheden organiseerde deze tentoonstelling op vrijdag 14 en zaterdag 15 november. Het ging over de gewone Brakelse mensen, met name het leven in Brakel een halve eeuw geleden. Met foto's en voorwerpen uit die jaren werd er een beeld geschetst van die tijd. Velen herinnerden zich de Brabantia-trommels en het bruine servies en oranjegekleurde gebruiksvoorwerpen.
Diverse langspeelplaten singeltjes en geluidsapparatuur was te bewonderen. Ook werd er muziek uit die jaren gedraaid. De jeugd vermaakte zich op zaterdagavond in het uitgaanscentrum de Paerel aan de Terpstoep. Op de tentoonstelling stonden zelfs enkele bromfietsen die in die tijd door de jongelui bereden werden. Er was een fotogalerij met ruim 250 personen uit die tijd. Ook de foto's van de verdwenen dijkhuizen uit het boekje van Lena Dijkhof en een film uit 1966 werd permanent vertoond. Speciaal voor deze tentoonstelling waren foto's uitvergroot van de verbouwing van Huis Brakel. De foto's gaven een aardig beeld van de restauratie. Uiteraard waren alle fotoboeken en de krantenknipsels van Brakel uit de verzameling in te zien. Deze verzameling bevatte familiefoto's, foto's van optochten, OBK, werken op het land, de rivier en de dijkverzwaring in de jaren zeventig. Bakkerij Verba had speciaal voor de tentoonstelling een klein soort krakeling gebakken van een uitzonderlijke kwaliteit en smaak.
Het gelijknamige boek, dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitgebracht is, gaat ook verder terug in de tijd. Jan van Loopik verzorgde de eindredactie. Ap de With beschrijft een reeks van Heren die wat te zeggen hadden in Brakel en Jan van Willigen schetst een kleurrijk verhaal hoe namen en wapens van deze Heren vastgelegd werden in gebrandschilderde ramen. Jan van Brakel schrijft over de branden en de ouderwetse manier van brandbestrijding in het dorp. Ook worden de korenmolenaars allemaal genoemd in het verslag over de verdwenen windkorenmolen. Aart Bijl vertelt een stukje geschiedenis over de visserij op de rivier de Waal. Peter van der Zalm vertelt uitgebreid het levensverhaal van zijn vader politie van der Zalm die tussen 1963 en 1989 in Brakel in functie was. Herinneringen van Rieke de Jongh - van den Handel uit haar Brakelse jaren worden verteld. Ook staat in het boekje een voor velen onbekende geschiedenis uit de tijd dat de spits van de toren van Brakel opgeofferd werd voor de Franse telegraaf. Jan Buylinckx is hiervoor in de archieven gedoken. Tot slot blikt Ton van der Zalm ruim een halve eeuw terug in de tijd waarmee een prachtig stukje dorpsgeschiedenis is vastgelegd. De presentatie van het boek vindt tijdens de opening van de tentoonstelling plaats
De tentoonstelling werd op vrijdag 14 november van 14.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 15 november van 10.00 – 22.00 uur gehouden in Huis Brakel, Dwarssteeg 2 in Brakel.