Ter gelegenheid van het 75-jarige bevrijdingsjubileum is een boekje verschenen met oorlogsherinneringen. Als eerste komt Willem van der Zalm aan het woord met zijn belevenissen, o.a. de eerste dagen van de oorlog toen de lichte divisie uit Brabant over de Pontonbrug bij Brakel trok richting Dordrecht. Het verhaal over de razzia in Brakel, geschreven door Maarten Schakel staat ook weer zwart op wit en verhaalt de angstige momenten die vele Brakelsen moesten doorstaan. Piet Stoel vertelt het verhaal van de Engelse Halifax MZ 503 die in Zuilichem in de uiterwaarden neer stortte. Tanner en Cassidy overleven het, hun verhaal is beschreven. Mevrouw Kooiman uit Maarn heeft herinneringen over de jaren in Brakel, o.a. de ziekenbarak in de school aan de dijk. Zij vertelt hoe het was om daar te werken en dat de zusters ondergebracht waren in de nabij gelegen pastorie. De Woudrichemse pastoor Vergeer houdt een mis in de kerk in Aalst voor de geëvacueerde uit Brabant. Hoe dat kon, is door Jan van Brakel opgeschreven. Hij raadpleegde hiervoor een dagboek van Deodatus Vergeer. Ouderling Maas moest flink lobbyen om de kerkenraad mee te krijgen. Jan van Loopik heeft uitgezocht welke personen overleden in de Tyfusbarak in Brakel. Ap de With en Jan van Loopik vertellen nog over de vernielingen van de kerk in Zuilichem en de Steenoven langs de Waal. De Brakelse korenmolen werd opgeblazen en de spits van de Brakelse toren brandde af. Ook beschrijven zij de monumenten voor de gevallenen op de kerkhoven in Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem.
De donateurs van de Vier Heerlijkheden kregen dit boekje eind april opgestuurd, we hopen t.z.t. alsnog een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in te richten in Den Ham in Zuilichem, daar zal het boekje dan te verkrijgen zijn.
Meer oorlogsverhalen van ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog in dit deel van Gelderland, kunt u lezen op de website ooggetuigenvanwo2.nl
Ook hebben we brieven van Jan van de Laar uit Aalst gepubliceerd op deze website
Het verhaal over de oorlog in Gameren wordt verteld door Gert Koren.
Meer over de luchtverdediging rondom de Waal is te lezen op de website van Vesting Gorinchem.
De 94-jarige Dirre van Dalen uit Brakel heeft haar verhalen ook gepubliceerd in een bundel met oorlogsverhalen. Het eerste exemplaar werd op bevrijdingsdag 5 mei 2020 overhandigd aan de voorzitter van de Vier Heerlijkheden, Ronald Looijen.
Van de familie Koolhaas ontvingen we een bijzondere brief, geschreven door Corrie Koolhaas en gericht aan haar vriendin. Corrie woonde op Maasdijk 65 in Aalst. Hierin beschrijft ze de beschietingen door de geallieerden in de nadagen van de tweede wereldoorlog.(met dank aan Adriaan Koolkaas)
In de brief wordt gesproken over inslagen in Aalst. De zondagse jurk van Dien Maas-van Os werd tijdens een bombardement beschadigd door granaatscherven. Zij woonde in het huis Maasdijk 116. De jurk is tijdens de tentoonstelling in Zuilichem te zien.