---

---

Verkoop van tweedehands boeken

Op onze website willen we enkele titels uit de voorraad tweedehands boeken vermelden.

Klik op de LIJST om de titels te bekijken en eventueel te bestellen.

P0001

 

 

Laatst bijgewerkt op zondag 08 oktober 2023 15:44

Hits: 215

Infobord over de Zalmvissers, het sluske en een oude steenoven

Op dinsdag 3 oktober is aan het eind van de Molensteeg op de Waaldijk een infobord geplaatst. Het initiatief kwam van de dorpsraad Brakel. Stichting De Vier Heerlijkheden heeft het materiaal aangeleverd. Axzent heeft het weer verwerkt tot dit fraaie geheel met steun van de gemeente Zaltbommel is weer een stukje geschiedenis zichtbaar geworden.

Overe restauratie van het Sluske en de plaatsing van het bord is een film gemaakt  (klik voor het filmpje)

Wilt U er meer van weten? Ga dan naar  DE PAGINA OP ONZE WEBSITE

Laatst bijgewerkt op vrijdag 06 oktober 2023 20:36

Hits: 441

Historisch plaatjesalbum bij PLUS-Duijzer

Op de ponymarkt zaterdag 30 september 2023 werd bij de kraam van de Vier Heerlijkheden het eerste exemplaar van het historisch plaatjesalbum van de Plus door de winkeleigenaar Hubert Duijzer aan burgemeester van Maaren aangeboden. In de maanden oktober en november kan bij de winkel aan de Molenkamp in Brakel gespaard worden om het album met 168 plaatjes compleet te krijgen. De historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden heeft in de afgelopen vijf maanden dit album samengesteld met materiaal uit hun eigen archief maar ook foto's uit particuliere verzamelingen.  

Bekijk de film  over de aanbieding van het eerste exemplaar

actieplus03actieplus02

actieplus01

Een impressie in de winkel van Plus-Duijzer

een Impressie van de ponymarkt 2023

 

 

Laatst bijgewerkt op maandag 02 oktober 2023 19:12

Hits: 666

Jaqueline bezoekt graf van Jan van de Laar

Nieuw op ons YOU-TUBEkanaal: Jaqueline bezoekt graf van Jan van de Laar

In deze video vertelt zij het verhaal

 

Laatst bijgewerkt op zaterdag 02 september 2023 20:23

Hits: 537

KERNKRACHTIGBOMMEL

kernachtigbommelOnlangs is door de gemeente Zaltbommel een platform opgezet waar organisaties van de gemeente elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Op dit platform kunt u Verenigingen en Stichtingen tegenkomen welke op o.a. sociaal, cultureel of historisch gebied  actief zijn.

Op de website KERNKRACHTIGBOMMEL worden berichten geplaatst en agenda's getoond van activiteiten, worden hulpvraag en aanbod getoond en wordt gewerkt aan de sociale kaart van de gemeente

Laatst bijgewerkt op maandag 24 juli 2023 21:15

Hits: 569

Timmerdorp Brakel

 

Nieuw op ons YOU-TUBEkanaal: Timmerdorp Brakel

Tijdens de laatste vakantieweek was het druk op het marktplein in Brakel

 

Laatst bijgewerkt op donderdag 31 augustus 2023 08:34

Hits: 666

Bevrijdingsdag 2023

 

Op bevrijdingsdag 2023 organiseerde Tour de Waal een bevrijdingsrit door het Rivierenland met een colonne oude legervoertuigen. De colonne deed die dag ook Brakel aan. De Film geeft een goede indruk van dit moment.

 

Laatst bijgewerkt op zondag 07 mei 2023 18:10

Hits: 962

ons eigen YouTube-kanaal

De historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden heeft een eigen YOUTUBEkanaal. Als u zich hierop abonneert krijgt u onze hele collectie te zien. Komende tijd plaatsen we al onze bestaande films op dit kanaal. Ga naar YouTube en zoek op VIER HEERLIJHEDEN en klik op ons logo

youtube-kanaal Vier Heerlijkheden (klik om naar het kanaal te gaan)

artikelprinsH

Laatst bijgewerkt op dinsdag 24 januari 2023 22:23

Hits: 1001

De ruïne ontrafeld

De historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden maakte een film: de ruine ontrafeld In deze film laat de stichting de situatie zien binnen de grachten van de ruine. De laatste jaren heeft het geldersch Landschap & Kastelen diverse restauraties uitgevoerd om d restanten voor de toekomst te behouden. Toch vindt de Stichting dat er meer onderhoud gepleegd moet worden. In de dit filmverslag geven we een beperkte inkijk in dit oude, vrij onbekend stukje Brakel.

Laatst bijgewerkt op zondag 20 november 2022 21:43

Hits: 1867

pelgrimsroute

Pelgrims op weg langs Maartenskerken in West-Bommelerwaard Zaterdag 29 oktober 2022 organiseerde de Raad van Kerken in het teken van de Maartensweek voor de vijfde keer een pelgrimstocht door de Bommelerwaard. Deze keer ging de tocht langs kerken in de West-Bommelerwaard: Zaltbommel, Gameren, Nieuwaal, Zuilichem en Brakel. Andere jaren werden de kerken in Rossum, Kerkdriel en Velddriel bezocht. Wandelaars startten om 8.00 uur na een korte plechtigheid en wegzending door pastor Bertus Bus in de R.K. Sint-Martinuskerk van Zaltbommel, Oliestraat 26. Na bezoek aan de grote Maartenskerk ging men richting Gameren en Brakel. Voor de reformatie hadden de huidige Hervormde kerken in Gameren en Brakel Sint-Maarten als schutspatroon. Een groot deel van de tocht ging door de prachtige uiterwaarden van de Waal. Fietsers konden ook deelnemen. Die startten tussen 13.00 uur en 13.30 uur en konden vanuit ieder dorp bij de kerk vertrekken en volgden de dijkroute. Deelnemers ontvingen een pelgrimskaart en kregen bij ieder bezoek aan een kerk een pelgrimsstempel. Tijdens de tocht kon men de kerken bewonderen en was er ruimte voor rust en bezinning. Wanneer men de stempels van de zes kerken op de pelgrimskaart had verzameld ontving men een mooi aandenken aan deze Sint-Maartenspelgrimstocht. De zes kerken waren: R.K. Martinuskerk Zaltbommel, Maartenskerk Zaltbommel en de kerken van Gameren, Nieuwaal (haakte onverhoopt af), Zuilichem en Brakel.

De tocht van Zaltbommel naar Brakel was ongeveer 13,5 km.  Deelnemers ontvingen bij aanvang: een fraaie brochure met route en de stempelkaart.

bravilla2

bravilla2

bravilla2

bravilla2

bravilla2

 

Impressie pelgrimsroute

 

Laatst bijgewerkt op zaterdag 29 oktober 2022 18:30

Hits: 2097

het verhaal van vier dorpen

4hhafb169

Vrijdagavond 4 maart hoopt Ap de With namens de Vier Heerlijkheden op uitnodiging van de Dorpsraad Poederoijen een lezing te verzorgen over de geschiedenis van de vier kerkdorpen Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem. In vogelvlucht gaat hij door de geschiedenis van de vier kerkdorpen heen, te beginnen bij het ontstaan van de dorpen op de stroomruggen rond het jaar 800. Aan de hand van vele afbeeldingen laat hij zien hoe in elk dorp een kasteel en kerk gebouwd werd en de dorpen zich in de loop van de jaren uitbreidden. Door de ontwikkelingen in de land- en tuinbouw, de ruilverkaveling, de handel en de nijverheid was er een bestaan in elk dorp. Er werden scholen gesticht en er werd bestuurd, eerst vanuit de adel en later door democratisch gekozen politici. De oorlog eiste zijn tol maar na de wederopbouw was er tijd voor sport en cultuur en kenden ook de dorpen in het westen van de Bommelerwaard een zekere welvaart.

Plaats : Dorpshuis Podarwic te Poederoijen

Datum: Vrijdag 4 maart

Aanvang : 19.30 uur

Toegang en consumptie gratis  

Laatst bijgewerkt op zondag 27 februari 2022 22:44

Hits: 3566

Ponymarkt 2021

Omdat de ponymarkt dit jaar niet door gaat wordt er op zaterdag 25 september een struinroute gorganiseerd door det dorp Brakel. Ook de Vier Heerlijkheden doen daaraan mee. U kunt terecht in het Koetsiershuis om daar de foto's in te zien en u krijgt een persoonlijke rondleiding door het "musuem". U kunt ook snuffelen in de tweedehandsboeken in de garage bij het Koetsiershuis. We houden de coronaregels in acht en laten een maximaal aantal personen toe in de woning.

Laatst bijgewerkt op zondag 12 september 2021 19:48

Hits: 4620

Film over Huis Brakel

 

Een vertelling voor de jeugd (klik voor het filmpje) Met de koetsier op pad. Een filmpje met in de hoofdrol Dirk Willem van Dam. 

Op onze website zijn het laatste jaar diverse filmpjes te zien. In het artikel over Huis Brakel zit deze link naar de laatst verschenen film

Het verhaal aan het begin van de film over Dirk Willem van Dam is gebaseerd op een gesprek wat Johan van Vossen in 1987 voerde met Dick en Dicky van Dam van Brakel naar aanleiding van een tentoonstelling in dat jaar in Huis Brakel

Na deze korte introductie van ruim drie minuten over het leven van de jonge Dirk Willem in huis Brakel volgt de geschiedenis van het ontstaan van Huis Brakel tot de omvorming van het huis naar een fraaie lokatie voor feesten en partijen.

De film is te bekijken door bovenin dit artikel op 'voor de jeugd' te klikken

Of: ga naar -  DE 4 DORPEN   -  Klik op BRAKEL  - zoek en klik op het artikel HUIS BRAKEL  en klik vervolgens op de tekst  'VOOR DE JEUGD'

 

Laatst bijgewerkt op woensdag 05 mei 2021 07:38

Hits: 5528

Archeologische vondst bij Huis Brakel

Tijdens grondwerkzaamheden in oktober 2020 bij Huis Brakel werd een bijzondere vondst gedaan. In het talud naar de Wielaag stootte men opeens op een oude veldoven uit de middeleeuwen, waarschijnlijk gebruikt voor het bouwen van het kasteel Brakel. 

Het Brabants Dagblad besteedde er in de krant van 31 oktober aandacht aan  



brateste



bratesteHet is algemeen bekend dat langs de Waal tussen Brakel en Zuilichem een steenoven was, aan het eind van de ovendam zijn de restanten nog te zien. In een artikel onder het dorp Brakel is hier op onze website wat over te lezen . Het kaartje hiernaast uit 1632 laat wel een veldoven zien verder stroomafwaarts langs de waal, maar dat er een oven lag bij huis Brakel was ons nooit bekend. In de Middeleeuwen bouwde men veldovens in de buurt van de plek waar kastelen gebouwd werden. Een veldoven heeft 4 dikke muren die de oveninhoud goed van de lucht afsluiten. Het grondplan is meestal langwerpig, rechthoekig. De lange zijden zijn voorzien van openingen die aansluiten op de stookgangen zodat het vuur gevoed kan worden. De korte zijden worden open gehouden om de oven te kunnen vullen en leeghalen. Tijdens het stoken worden deze openingen aan de korte zijde dichtgemaakt. Eerst werden de stenen in een vormraam (of vormbak met een bodem) gevormd, waarna ze werden gedroogd in de buitenlucht.

Bij een tijdelijke veldoven, die te vergelijken is met een houtskoolmeiler,  werden de ongebakken stenen zodanig op een kant in een rechthoek gestapeld dat de horizontale en verticale gangen tussen de stenen als stookkanaal dienden. De stookkanalen werden dan vol gestopt met hout of turf. Het geheel werd dan weer overdekt met oude bakstenen en met leem of natte klei met stro om de hitte in de oven te houden. Bovenin werden gaten vrij gehouden om de rook te laten verdwijnen. Het bakken duurde ongeveer drie tot vier weken. Elke keer werd dus de hele oven afgebroken en de stenen op kwaliteit gesorteerd. Bij goed weer kon van april tot november gestookt worden

 

aanpassing waterpartij Wielaag 2020

 

 

Laatst bijgewerkt op vrijdag 06 november 2020 08:50

Hits: 6726

Vondst voor Huis Brakel

Tijdens grondwerkzaamheden in oktober 2020 is er een oude middeleeuwse veldoven ontdekt. Waarschijnlijk is de over gebouwd voor het bakken van de stenen van het kasteel.

<p>Het<a href="/cms/&quot;https://www.bd.nl/bommelerwaard/landgoed-brakel-geeft-met-bijzondere-vondst-een-nieuw-stuk-historie-prijs~a31dec29/"></a><a href="/cms/https://www.bd.nl/bommelerwaard/landgoed-brakel-geeft-met-bijzondere-vondst-een-nieuw-stuk-historie-prijs~a31dec29/">Brabants Dagblad</a>&nbsp; besteedde er in de krant van 31 oktober aandacht aan &nbsp;</p>

 

Laatst bijgewerkt op zaterdag 31 oktober 2020 10:07

Hits: 6773

Fotomappen in Podarwic

 

mappeninpoed

Laatst bijgewerkt op vrijdag 06 december 2019 14:32

Hits: 7920

oud-inwoonster van Aalst 100 jaar

 

4hhafb875

Dinsdag 18 februri 2020 vierde Jet Nieuwenhuizen-Koolhaas in Andel haar honderdste verjaardag. Burgemeester Egbert Lichtenberg van Altena kwam haar in de Notenhof in Andel feliciteren. Jet Koolhaas werd in 1920 in Aalst geboren en trouwde in mei 1944 met de Andelse Pe Nieuwenhuizen. In januari 1945 moesten ze evenals vele Andelsen evacuren vanwege de beschietingen van de geallieerden. Ze kwamen in Zijderveld terecht bij de familie Bronkhorst waar hun oudste dochter werd geboren. Hun verhaal uit de oorlog staat op de website ooggetuigenvanwo2.nl

 

 

Laatst bijgewerkt op dinsdag 18 februari 2020 21:25

Hits: 10442

Onthulling gedenkplaatje

onthullingplaatje

Op Maandagavond 17 juni 2019 heeft de 5-jarige Willem van den Heuvel een gedenkplaatje onthuld bij de grafzerken van zijn betovergrootouders Toon van den Heuvel en Regina Pruissen. Toon en zijn vrouw liggen begraven op de algemene begraafplaats van Brakel, maar vanwege het ruimen van de graven zijn deze zerken overgebracht naar de tuin van het Koetsiershuis. Op het plaatje staat te lezen: Deze grafzerken van de bewoners van het Koetsiershuis zijn in 2019 verplaatst vanaf de Algemene begraafplaats nrs 283 en 285 naar deze plek. Onder de tekst is een QR-code geplaatst waarmee de pagina op de website van de Vier Heerlijkheden te bekijken is. De familie Van den Heuvel was deze avond aanwezig en was getuige dat Willem door aan een koordje te trekken het plaatje zichtbaar maakte. De realisatie van de verplaatsing van de zerken is tot stand gekomen in samenwerking met de dorpsraad van Brakel en de Stichting De Vier Heerlijkheden.

Laatst bijgewerkt op maandag 17 juni 2019 21:17

Hits: 9733

familie Pos bezoekt Brakel (bekijk de film)

Op zaterdag 23 juli 2022 bracht een zoon en twee kleindochters van oud burgemeester Pos van de voormalige gemeente Brakel een bezoek aan Brakel. Allereerst bezochten ze de plek waar het burgemeestershuis stond, bovenaan de Terpstoep. Daar staat inmiddels een van de tien herinneringsborden over de dijkverzwaring. Daarna bekeek men het onlangs geplaatste bord naar aanleiding van de crash op 17 april 1945 van Marinus Aart Rackwitz. Vervolgens legde men bloemen bij het graf van Janna Johanna Pos- van der Vlist, de eerste vrouw van burgemeester Pos en bloemen bij het graf van Constanse van de Poll en haar echtgenoot Anthony Willem Jacobus Muijsken. Constans Pos vertelde dat het goede kennissen waren van zijn ouders, in oorlogsjaren waren ze geevacueerd bij de familie Van Dam in het huis en kwamen veel bij de burgemeestersfamilie. Dhr Muijsken was directeur van de PTT en zijn echtgenote Constanse van de Poll hofdame. Even werd het door Constans Pos meegenomen schilderij van Constanse van de Poll op haar graf geplaatst zodat de voor de meeste Brakelaren onbekende vrouw een 'gezicht' kreeg. Het schilderij is geschilderd door burgemeester Pos. Constans Pos is vernoemd naar Constanse van de Poll.De beide graven werden tot nu toe bijgehouden door Anton van der Zalm. Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan het Koetsiershuis.

Adri Timmerman maakte hier een filmopname van.

.

Bezoek familie Pos

 

Laatst bijgewerkt op maandag 01 mei 2023 19:06

Hits: 12382

Wandelingen langs monumenten in de Vier Heerlijkheden

wandelingen4hhTijdens de open monumentendag 2017 zijn negen boekjes verschenen met in totaal 19 historische wandelingen uit de gehele Bommelerwaard. Ook de wandelingen in De Vier dorpen Aalst, Brakel, Poederoijen en Zuilichem zijn in een brochure van 44 bladzijden veschenen. De uitgave van de boekjes is mede mogelijk gemaakt door de Historische Kring Bommelerwaard, de Van Voorden Stichting, de Gemeente Maasdriel en de Gemeente Zaltbommel. Het initiatief was genomen in de Open Monumentendagcommissie van de gemeente Zaltbommel. De eindredactie werd verzorgd door Jan van Loopik van de Vier Heerlijkheden. De boekjes zijn verkrijgbaar in het Koetsiershuis van de Vier Heerlijkheden, voor een bedrag van twee Euro. De andere deeltjes zijn in een beperkte oplage ook verkrijgbaar, een complete serie van 9 deeltjes kost dan vijftien Euro. De brochures zijn verfraaid met foto's van vroeger en nu.

Laatst bijgewerkt op woensdag 04 oktober 2017 20:23

Hits: 12144

SECRETARIAAT

HIERONDER DE GEGEVENS VAN ONS SECRETARIAAT:

POSTADRES:

Dwarssteeg 4

5306 BC Brakel

0418-672817

Marian van Zanten

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

avdbstoep07

Laatst bijgewerkt op zaterdag 07 oktober 2023 20:30

Hits: 11637

Gedenkboekje over WO II

 

poster

Ter gelegenheid van het 75-jarige bevrijdingsjubileum is een boekje verschenen met oorlogsherinneringen. Als eerste komt Willem van der Zalm aan het woord met zijn belevenissen, o.a. de eerste dagen van de oorlog toen de lichte divisie uit Brabant over de Pontonbrug bij Brakel trok richting Dordrecht. Het verhaal over de razzia in Brakel, geschreven door Maarten Schakel staat ook weer zwart op wit en verhaalt de angstige momenten die vele Brakelsen moesten doorstaan. Piet Stoel vertelt het verhaal van de Engelse Halifax MZ 503 die in Zuilichem in de uiterwaarden neer stortte. Tanner en Cassidy overleven het, hun verhaal is beschreven. Mevrouw Kooiman uit Maarn heeft herinneringen over de jaren in Brakel, o.a. de ziekenbarak in de school aan de dijk. Zij vertelt hoe het was om daar te werken en dat de zusters ondergebracht waren in de nabij gelegen pastorie. De Woudrichemse pastoor Vergeer houdt een mis in de kerk in Aalst voor de geëvacueerde uit Brabant. Hoe dat kon, is door Jan van Brakel opgeschreven. Hij raadpleegde hiervoor een dagboek van Deodatus Vergeer. Ouderling Maas moest flink lobbyen om de kerkenraad mee te krijgen. Jan van Loopik heeft uitgezocht welke personen overleden in de Tyfusbarak in Brakel. Ap de With en Jan van Loopik vertellen nog over de vernielingen van de kerk in Zuilichem en de Steenoven langs de Waal. De Brakelse korenmolen werd opgeblazen en de spits van de Brakelse toren brandde af. Ook beschrijven zij de monumenten voor de gevallenen op de kerkhoven in Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem.

De donateurs van de Vier Heerlijkheden kregen dit boekje eind april opgestuurd, we hopen t.z.t. alsnog een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in te richten in Den Ham in Zuilichem, daar zal het boekje dan te verkrijgen zijn.

Meer oorlogsverhalen van ooggetuigen uit de Tweede Wereldoorlog in dit deel van Gelderland, kunt u lezen op de website ooggetuigenvanwo2.nl

Ook hebben we brieven van Jan van de Laar uit Aalst gepubliceerd op deze website

Het verhaal over de oorlog in Gameren wordt verteld door Gert Koren.

Meer over de luchtverdediging rondom de Waal is te lezen op de website van Vesting Gorinchem.

De 94-jarige Dirre van Dalen uit Brakel heeft haar verhalen ook gepubliceerd in een bundel met oorlogsverhalen. Het eerste exemplaar werd op bevrijdingsdag 5 mei 2020 overhandigd aan de voorzitter van de Vier Heerlijkheden, Ronald Looijen.

Van de familie Koolhaas ontvingen we een bijzondere brief, geschreven door Corrie Koolhaas en gericht aan haar vriendin. Corrie woonde op Maasdijk 65 in Aalst. Hierin beschrijft ze de beschietingen door de geallieerden in de nadagen van de tweede wereldoorlog.(met dank aan Adriaan Koolkaas)

briefcorrie01

briefcorrie02

briefcorrie03

briefcorrie04

briefcorrie05

briefcorrie06

 

In de brief wordt gesproken over inslagen in Aalst. De zondagse jurk van Dien Maas-van Os werd tijdens een bombardement beschadigd door granaatscherven. Zij woonde in het huis Maasdijk 116. De jurk is tijdens de tentoonstelling in Zuilichem te zien.

jurkdienmaas

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst bijgewerkt op zondag 10 mei 2020 20:18

Hits: 15687

TENTOONSTELLING WO II

Op donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag 5, 6 en 7 mei 2022 was het Koetsiershuis van de Historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden na ruim twee jaar weer opengesteld voor publiek. Tijdens deze openstelling werden in diverse vitrines en op enkele panelen voorwerpen, boekjes en interessante artikelen over de Tweede Wereldoorlog ten toon gesteld. Een indrukwekkende fotoreportage was te zien van de verwoestingen die de Duitsers in april 1945 in de dorpen langs de Waal veroorzaakte. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling om dit in mei 2020 te organiseren, echter corona gooide toen roet in het eten. het waren gezellige middagen, op maandagmiddag 9 mei was bijna de gehele werkgroep present om de tentoonstelling weer af te breken.

BD4_152

restanten van de molen in Brakel in april 1945

 

 

 

 

 

 

Tentoonstelling WO2

Laatst bijgewerkt op dinsdag 10 mei 2022 15:09

Hits: 21986

Cookies

Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.

Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de "Analytics"-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kan je meer informatie over cookies vinden: Cookierecht.nl
Consumentenbond: “Wat zijn cookies?
Consumentenbond: “Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: “Cookies verwijderen
Consumentenbond: “Cookies uitschakelen

Laatst bijgewerkt op donderdag 02 mei 2013 09:51

Hits: 154374

De geschiedenis van Zuilichem

geschiedeniszuilDe geschiedenis van Zuilichem,dorp tussen de Maas en Waal. Onder deze titel heeft de stichting De Vier Heerlijkheden een boek uitgebracht. Aart Bijl (1948) is de auteur van dit standaardwerk over de historie van het dorp Zuilichem. In 1997 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit in Leiden tot doctor in de Letteren op een onderzoek naar de waterstaatkundige en sociaal-economische ontwikkelingen in de westelijke Tielerwaard. Inmiddels heeft de schrijver diverse uitgaven op zijn naam staan. Ook voor dit boek heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan in het streekarchief in Zaltbommel. Aart Bijl raadpleegde ook diverse bronnen zoals de Kamer van Koophandel Rivierenland in Tiel, het regionaal archief in Nijmegen, het Utrechts Archief, het regionaal Archief in Gorinchem, het gelders Archief in Arnhem, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het krantenarchief van De Gelderlander. Veel afbeeldingen komen uit de collectie van de Stichting De Vier Heerelijkheden en uit de collectie van Spaarnestad. Er zijn diverse foto's bijgevoegd van de huidge situatie in het dorp. Het boek is op vrijdagmiddag 11 oktober gepresenteerd in dorpshuis Den Ham in Zuilichem. Rondom de presentatie was een bescheiden tentoonstelling ingericht over het dorp. Het boek is te koop in de korenmolen de Hoop in Zuilichem, bij het secretariaat van De Stichting en bij boekhandel Kaasjager in Zaltbommel. De prijs is 19.95 Euro

 

 

Inhoud van het boek:

1. Het ontstaan van Zuilichem

2. Zuilichem onder de Herlaers (tot 1473)

3. Van Gijsbert Pieck tot Constantijn Huygens (1474 - 1630)

4. Zuilichem als statussymbool

5. De turbulente eerste helft van de 19 e eeuw

6. Watersnoden, epidemieen en agrarische crisis(1854 - 1880)

7. Van agrarische crisis naar schoolstrijd (1891 - 1910)

8. Zuilichem tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw (1911 - 1929)

9. Zuilichem tijdens de crisistijd en de Tweede Wereldoorlog (1930 - 1945)

10. De eerste tien jaren na de oorlog (1945-1955)

11. Zuilichem in de moderne tijd (1955 - heden)

 

Laatst bijgewerkt op zaterdag 12 oktober 2013 14:33

Hits: 29081

Tentoonstelling Brakel 14 en 15 november 2014

Omslag

 

 

De Heerlijkheid Brakel, over Heren van Stand en gewone Brakelse mensen, dit was de titel van de tentoonstelling in Huis Brakel. De historische werkgroep Stichting de Vier Heerlijkheden organiseerde deze tentoonstelling op vrijdag 14 en zaterdag 15 november. Het ging over de gewone Brakelse mensen, met name het leven in Brakel een halve eeuw geleden. Met foto's en voorwerpen uit die jaren werd er een beeld geschetst van die tijd. Velen herinnerden zich de Brabantia-trommels en het bruine servies en oranjegekleurde gebruiksvoorwerpen. 

4hhafb848

Diverse langspeelplaten singeltjes en geluidsapparatuur was te bewonderen. Ook werd er muziek uit die jaren gedraaid. De jeugd vermaakte zich op zaterdagavond in het uitgaanscentrum de Paerel aan de Terpstoep. Op de tentoonstelling stonden zelfs enkele bromfietsen die in die tijd door de jongelui bereden werden. Er was een fotogalerij met ruim 250 personen uit die tijd. Ook de foto's van de verdwenen dijkhuizen uit het boekje van Lena Dijkhof en een film uit 1966 werd permanent vertoond. Speciaal voor deze tentoonstelling waren foto's uitvergroot van de verbouwing van Huis Brakel. De foto's gaven een aardig beeld van de restauratie. Uiteraard waren alle fotoboeken en de krantenknipsels van Brakel uit de verzameling in te zien. Deze verzameling bevatte familiefoto's, foto's van optochten, OBK, werken op het land, de rivier en de dijkverzwaring in de jaren zeventig. Bakkerij Verba had speciaal voor de tentoonstelling een klein soort krakeling gebakken van een uitzonderlijke kwaliteit en smaak.

filmfragment

Het gelijknamige boek, dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitgebracht is, gaat ook verder terug in de tijd. Jan van Loopik verzorgde de eindredactie.  Ap de With beschrijft een reeks van Heren die wat te zeggen hadden in Brakel en Jan van Willigen schetst een kleurrijk verhaal hoe namen en wapens van deze Heren vastgelegd werden in gebrandschilderde ramen. Jan van Brakel schrijft over de branden en de ouderwetse manier van brandbestrijding in het dorp. Ook worden de korenmolenaars allemaal genoemd in het verslag over de verdwenen windkorenmolen. Aart Bijl vertelt een stukje geschiedenis over de visserij op de rivier de Waal. Peter van der Zalm vertelt uitgebreid het levensverhaal van zijn vader politie van der Zalm die tussen 1963 en 1989 in Brakel in functie was. Herinneringen van Rieke de Jongh - van den Handel uit haar Brakelse jaren worden verteld. Ook staat in het boekje een voor velen onbekende geschiedenis uit de tijd dat de spits van de toren van Brakel opgeofferd werd voor de Franse telegraaf. Jan Buylinckx is hiervoor in de archieven gedoken. Tot slot blikt Ton van der Zalm ruim een halve eeuw terug in de tijd waarmee een prachtig stukje dorpsgeschiedenis is vastgelegd. De presentatie van het boek vindt tijdens de opening van de tentoonstelling plaats 

De tentoonstelling werd op vrijdag 14 november van 14.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 15 november van 10.00 – 22.00 uur gehouden in Huis Brakel, Dwarssteeg 2 in Brakel.

 

 

foto-impressie van de tentoonstelling De Heerlijkheid Brakel

Laatst bijgewerkt op dinsdag 10 december 2019 09:55

Hits: 36153

Ponymarkt, de laatste zaterdag van september

 Dit jaar is de jaarlijkse ponymarkt op zaterdag 28 september

10699

Op de jaarlijkse Ponymarkt in Brakel, staan wij er met een kraam met onze uitgaven: boeken, films e.d. en  Wij staan elke jaar met meerdere werkgroepleden achter de kraam omdat we het leuk vinden u over onze activiteiten te vertellen. Ook hebben we inmiddels een ruim gesorteerde tweedehands boekenkraam met elk jaar weer aanvullingen.

ponymarkt 2013

Laatst bijgewerkt op zondag 30 juni 2019 16:20

Hits: 92293

Open huis

Op elke laatste vrijdagavond van de maand (behalve in de maanden juli, augustus en december) zijn we open van 19.00 - 22.00 uur.

U kunt foto's bekijken en als u wilt krijgt u een rondleiding door ons museum.

De eerstvolgende avond is vrijdagavond 26 januari 2024

De koffie staat klaar !!

 

de verzameling gereedschappen in het Koetsiershuis

Laatst bijgewerkt op zondag 26 november 2023 18:20

Hits: 15792

activiteiten

koetsmetjpas

In het Koetsiershuis naast Huis Brakel kan men elke laatste vrijdagavond van de maand terecht. De Stichting beheerteen indrukwekkende fotoverzameling. De fotoverzameling breidt zich wekelijks nog uit. Ook heeft de Stichting een bibliotheek. Alles wat in boekvorm uitgegeven wordt en betrekking heeft op de Bommelerwaard wordt door de Stichting verzameld. De fotoverzameling en de bibliotheek bevinden zich op de begane grond. De voorkamer is ingericht als "stijlkamer" met zoveel mogelijk spulletjes van halverwege de vorige eeuw. Op de eerste verdieping is een textielkamer ingericht waar men de verzameling oude kleding kan bewonderen. Op deze verdieping is ook de verzameling oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen ondergebracht en is de werkkamer voor de werkgroepleden. Hier worden ook de archiefstukken bewaard. Waardevolle stukken die de Stichting in bezit krijgt, worden na onderzoek overgedragen aan het streekarchief in Zaltbommel.

Ook op de jaarlijke Open Monumentendag, de tweede zaterdag in september is de Stichting actief.

Op de jaarlijkse ponymarkt in Brakel staat de Stichting met een kraam. 

Geregeld wordt een beroep gedaan op de Stichting om  hun fotoverzameling in te mogen zien. Enkele werkgroepleden gaan dan met de verzameling naar bijvoorbeeld een bejaardenvereniging of vrouwenvereniging waar dan de fotomappen ingezien kunnen worden.

Elke maandagmiddag zijn verschillende werkgroepleden in het Koetsiershuis aanwezig. Enkele keren per jaar vergadert de volledige werkgroep dan om zaken te evalueren en plannen te maken

De tentoonstellingen die de Stichting organieert trekt altijd veel belangstelling. In de vier dorpen Brakel Aalst Poederoijen en Zuilichem zijn al diverse tentoonstellingen gehouden. Ter gelegenheid van een tentoonstelling wordt dan een boekje uitgegeven met historische informatie over het dorp.

Onderhet menu leest u meer over de afzonderlijke activiteiten van De Vier Heerlijkheden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HIERONDER ENKELE VERSLAGEN VAN ACTIVITEITEN

Op maandag 12 oktober 2020 bezocht een klas van de Willem van Oranjeschool in Brakel het bos n.a.v. de kinderboekenweek met als thema 'toen'. De klas ging onder leiding van enkele hulpmoeders in vier groepen het bos in en moesten op diverse stopplekken vragen beantwoorden. Onderweg moesten ze letters zoeken die verborgen waren in flessen. De letters vormden samen de naam Stasekijn, de zoon van ridders Eustachius die in 1321 als tienjarige jongen de brand meemaakte in het kasteel. Achter Huis Brakel vertelde een werkgroeplid van de Vier Heerlijkheden de kinderen over het ontstaan van Brakel, het Huis Brakel en vertelde nog over de Koetsier Toon van den Heuvel die ooit in het koetsiershuis woonde. Na afloop liep de klas nog langs de kerk in het dorp waar aan de hand van enkele oude foto's veranderingen te zien waren aan de kerk en het huis op het marktplein. Deze excursie was voor Ap de With, aanleiding om een jeugdboekje te gaan schrijven over Stasekijn van Brackel, de zoon van Eustachius van Brackel Het verhaal begint als in 1321 het kasteel getroffen wordt door een blikseminslag. Heel veel historsiche feiten komen in het boek aan de orde

 

schoolklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medio november 2021 bracht dominee Lodewijk van Wingerden een bezoek aan het kerkhof bij de hervormde kerk. Hij bedankte enkele leden van de dorpsraad voor het schoonmaken van het graf van zijn grootvader Lodewijk Verheul, oud predikant van Brakel. Bij het graf las dominee van Wingerden voor uit een verhaal van zijn grootvader Lodwijk Verheul. Adri Timmerman maakte er een filmverslag. van.

 

Op zaterdag 23 juli 2022 bracht een zoon en twee kleindochters van oud burgemeester Pos van de voormalige gemeente Brakel een bezoek aan Brakel. Allereerst bezochten ze de plek waar het burgemeestershuis stond, bovenaan de Terpstoep. Daar staat inmiddels een van de tien herinneringsborden over de dijkverzwaring. Daarna bekeek men het onlangs geplaatste bord naar aanleiding van de crash op 17 april 1945 van Marinus Aart Rackwitz. Vervolgens legde men bloemen bij het graf van Janna Johanna Pos- van der Vlist, de eerste vrouw van burgemeester Pos en bloemen bij het graf van Constanse van de Poll en haar echtgenoot Anthony Willem Jacobus Muijsken. Constans Pos vertelde dat het goede kennissen waren van zijn ouders, in oorlogsjaren waren ze geevacueerd bij de familie Van Dam in het huis en kwamen veel bij de burgemeestersfamilie. Dhr Muijsken was directeur van de PTT en zijn echtgenote Constanse van de Poll hofdame. Even werd het door Constans Pos meegenomen schilderij van Constanse van de Poll op haar graf geplaatst zodat de voor de meeste Brakelaren onbekende vrouw een 'gezicht' kreeg. Het schilderij is geschilderd door burgemeester Pos. Constans Pos is vernoemd naar Constanse van de Poll. De beide graven werden tot nu toe bijgehouden door Anton van der Zalm. Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan het Koetsiershuis.

Binnenkort wordt er door Adri Timmerman een reportage van gemaakt en is de film op de website te bekijken.

Onderhet menu leest u meer over de afzonderlijke activiteiten van De Vier Heerlijkheden.

Bezoek familie Pos

Het ophalen van de gedenksteen in mei 2018

 

 

Laatst bijgewerkt op zondag 07 mei 2023 18:13

Hits: 13939

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.