---

---
A+ A A-

Onderwijs

B1203 De vroegst bekende school stond op het Marktplein ongeveer voor het huidige gemeentehuis. In 1838 werd de eerste steen gelegd voor een tweeklassig schoolgebouw (nu Marktplein 8). Op de hoeken achter de regenpijpen zijn nog duidelijk de sporen zichtbaar waar eertijds de kinderen dagelijks hun griffels slepen. 

 De eerste steen van de openbare lagere school op de dijk is gelegd door Steven van Dalen op 8 november 1879. Hij was toen zes jaar en de latere burgemeester van 1900 – 1935 . Rond 1900 was meester Westrate het hoofd van de school. We hebben nog meer namen uit het begin van de vorige eeuw:  meester Westrenen, juffrouw Duel, juffrouw Smits, meester Bouman, meester Maas, juffrouw Jansen, juffrouw Van der Lee, juffrouw Van der Sande, juffrouw Itterson, juffrouw Bliek, meester den Hartog, meester Van der Veer, juffrouw Visch, juffrouw Van der Bent,  juffrouw van Thuyl, juffrouw Knoop, meester Brakman,  juffrouw Duel, meester en juffrouw Warnsinck en meester Meineken, juffrouw Kraak, meester Harpen, juffrouw van Garderen, meester Gouda en juffrouw De Ruiter. De school werd in 1911 en in 1930 met twee lokalen uitgebreid. Rond 1935 werd een deel van de school gesloopt om plaats te maken voor het nieuw te bouwen burgemeestershuis (1936). Tijdens de pauzes maakten de kinderen gebruik van de ruimte tussen de bomen van de Paardenmarkt In 1977 is de school gesloopt voor de dijkverzwaring.

In 1965 ontstond de Christelijke school Willem van Oranje. In de Vrijheidslaan werd een schoolgebouw geplaatst, die later werd voorzien van een verdieping. in 2015 vierden ze hun vijftig jarig bestaan

Het openbaar onderwijs bouwde een school aan de Burgemeester Posweg. De school kreeg de naam : D.W. van Dam- van Brakelschool. In 1993 fuseerde de Burgemeester van Eckschool uit Zuilichem met de D.W. van Dam van Brakelschool, daarmee hield de school in Zuilichem op te bestaan. Vanaf dat moment werden de kinderen vanuit Zuilichem vervoerd naar Brakel.

info: Brakel in oude ansichten deel 1 en 2  en Kent u ze nog... de Brakelsen - R.Dijkhof

Enkele fotoseries over het onderwijs in het dorp Brakel, met dank aan Jaap van Strien en Hans van Kempen voor het beschikbaar stellen van foto's van de Van Dam Van Brakelschool voor het archief van de Vier Heerlijkheden.

 

Schoolfoto's Willem van Oranjeschool

schoolfoto's o.l.s. en Van Dam van Brakelschool

toneeluitvoeringen openbare school Brakel

 

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.