---

---
A+ A A-

Oorlogsgraven

oorlogzerkbrBRAKEL

Op het kerkhof bij de Nederlandse Hervormde kerk in Brakel ligt Hendrik van Balen begraven . Op de steen staat: "gevallen voor het vaderland 16-7-1889 – 1-12-1940". hij was schipper en voer voor de steenkolenhandel naar Duitsland op het schip "De Molenaar". Tijdens een bombardement op de Ruhr in Duitsland werd Hendrik geraakt door een granaatscherf en overleed in een ziekenhuis in Gelsenkirche. Hij werd daarna op zijn eigen schip naar Brakel vervoerd en enkele dagen daarna begraven. Later heeft er een herbegrafenis plaatsgevonden. Op de plaats waar hij nu begraven ligt lagen Engelse soldaten die overgebracht werden naar de oorlogsbegraafplaats Airborn in Oosterbeek bij Arnhem. Sinds 2016 is er bij dit graf een monumentje geplaatst van Karel van Zanten, geboren 2-1-1919 in Poederoijen, overleden op 27-7-1942 in Potsdam (Duitsland). Zoon van Adrianus van Zanten en Janna Fukkink, in de oorlog te werk gesteld in Duitsland. Dood geslagen door een Duitser omdat hij te ziek was om te werken.

POEDEROIJEN

In Poederoijen ligt Adriaan van Zee begraven. doordat op de Veluwe bij De Woeste Hoeve een aanslag werd gepleegd op Rauter, werden door de Duitsers represailles genomen. Uit de gevangenis in Utrecht werden zes personen uitgekozen die op 8 maart 1945 in het fort De Bilt werden gefusilleerd. Hierbij hoorden ook Adriaan van Zee en andere gearresteerde verzetslieden uit het land van Heusden en Altena. Adriaan van Zee werd eerst begraven op een begraafplaats in Utrecht, de herbegrafenis in Poederoijen vond plaats op 5 juli 1945. Op zijn grafzerk wordt verwezen naar psalm 118 vers 19.

ZUILICHEM

Op de begraafplaats in Zuilichem staat een gedenkteken in de vorm van een zwart stenen kruis met daarop; "ter nagedachtenis aan hen" en een steen met daarop de tekst: "die vielen door oorlogsgeweld.". Daaronder staan de volgende personen vermeld: L. van Oostrum-Hanegraaf overleed op 64-jarige leeftijd ten gevolge van een V-1 inslag op 20 januari 1945; C.J. Meijer-Klapwijk werd begin december 1944 in haar eigen huis op 25-jarige leeftijd geraakt door een blindganger; Dirks Verhoeks stond op 20 november 1944 samen met zijn vader en twee broers achter hun huis in de Zijlsteeg te kijken naar laag overvliegende vliegtuigen en werd door het afweervuur vermoedelijk vanuit Herwijnen geraakt; H.J. Benckhuysen, bakker op de Rietschoof in Aalst zuigedenoverleed in een kamp in Ommen; Aart Hobo werd tijdens de overval op hotel Gottschalk in Zaltbommel gedood doordat hij vanwege zijn doofheid de bevelen van de Duitsers niet opvolgde.

AALST

In Aalst staat hetzelfde gedenkteken als in Zuilichem. Hierop staan de volgende namen vermeld: M. Baks, hij sneuvelde op Sumatra, 4 januari 1949, op 21-jarige leeftijd; A. van Driel sneuvelde op 10 mei 1940 in Horn; E.P. van Ooijen: tijdens het verladen van een Duitse auto op de Maasdijk werd een kistje munitie ontvreemd, om het verzet in Aalst te breken werden daarom twee groepen burgers meegenomen naar hotel Carabijn in Geldermalsen , als represaille werd zodoende Engelinus Pieter van Ooijen gefusilleerd, zijn graf werd nooit gevonden; J. van der Zalm werd getroffen door scherven tijdens beschietingen van de geallieerden; dat gebeurde ook met G.C. Haasakker; J.C. Oomen – van der Schans kwam om toen een granaat het gedeelte van het huis verwoestte waarin zij zich bevond; H. Schreuders - van Dongen had een winkeltje in Aalst en is omgekomen tijdens een aanval van de geallieerde jachtbommenwerpers, haar lichaam werd nooit gevonden; J. van de Laar werd samen met anderen te werk gesteld in Duitsland en is in Kassel aan een ziekte overleden.

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.