---

---
A+ A A-

Het Koetsiershuis en bewoners

B7821De familie Van Dam van Brakel bewoonde het Huis en had veel personeel in dienst. Jielis (Jiet) Kuyntjes was de tuinman, hij hield de bloemen- en groentetuin bij en voorzag het keukenpersoneel van alles wat nodig was. Daarnaast was er ook een koetsier, huis- en stalknecht in dienst.

Antonie Albertus van den Heuvel, geboren te Horssen op 26 september 1874 kwam in 1903 naar Brakel, voerde het beroep Waardsman uit en trad in dienst van de familie Van Dam – van Brakel. Hij woonde eerst met zijn zuster op Het Spijker, trouwde op 41-jarige leeftijd met Regina Pruissen uit Meeuwen, verhuisde later naar het herenhuis en bouwde in 1930 een huis op de “Korseput” waar hij zijn leven lang heeft gewoond. Toon reed op het rijtuig, een “Phaeton dogcart”, waarmee de familie op reis ging. Toon ging later in opdracht van de Heer van Dam op het gemeentehuis een rijbewijs halen, was daarna een week in Utrecht om het autorijden aan te leren en kwam toen met een nieuwe auto naar Brakel terug. Hij was de eerste in Brakel met een rijbewijs en Van Dam was de eerste eigenaar van een auto, een ‘Springuel” , de tweede auto van Van Dam was een Renault Toon van den Heuvel overleed in 1966.

In het Koetsiershuis staat in de voorkamer een pop met zijn kostuum en hoed, in de gang hangt een foto van de vroegere koetsier van de familie Van Dam

Bron: Kent u ze nog,,,de Brakelsen – R. Dijkhof – 1983 , Europese bibliotheek Zaltbommel

een reportage

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.